Zrození pizzy – Historie a cesta od starověku po současnost

Pizza, jeden z nejoblíbenějších pokrmů na světě, má svou historii zakořeněnou hluboko ve starověkých civilizacích. I když dnes máme v hlavě obraz pizzy jako italského národního jídla, její vývoj a cesta k dnešní podobě je fascinující příběh, který zahrnuje vlivy mnoha kultur a regionů. Pojďme se podívat na to, jak vznikla pizza, jaké milníky prošla, a jak se stala tak globálně oblíbenou.

Pizza v dávných časech

Kořeny pizzy sahají až do starověkého Egypta, Řecka a Říma, kde lidé pekli placky z kynutého těsta, které byly pokryty bylinkami a olivovým olejem. Tyto „prapizzy“ byly základním jídlem chudých lidí, protože byly snadné na přípravu a suroviny byly běžně dostupné. Právě v tomto období se začala formovat základní myšlenka pizzy – jednoduché jídlo složené z placky a dostupných ingrediencí.

V Řecku například pekli placaté chleby zvané „plakous,“ které byly potřené olejem, česnekem a bylinkami. Podobné pokrmy byly také v starověkém Římě. Římané pekli „focacciu,“ plochý chléb, který je považován za jednoho z přímých předchůdců pizzy, a zdobili ji rozmanitými ingrediencemi.

Vznik moderní pizzy v Neapoli

Skutečný průlom, který dal vzniknout moderní pizze, se však odehrál v Itálii, konkrétně v Neapoli v 18. století. V té době byla Neapol rušným přístavním městem, kde žila velká část chudých obyvatel. Ti potřebovali rychlé, jednoduché a levné jídlo, které by bylo snadné na přípravu a konzumaci. Neapolští kuchaři začali připravovat placky, které byly pokryty rajčaty – plodem, který byl do Evropy přivezen z Nového světa (dnešního Mexika a Jižní Ameriky). A právě zde se zrodila pizza ve své základní formě.

První pizza, jak ji známe dnes, byla jednoduchou kombinací těsta, rajčat a oleje. V roce 1889 se však udál zlomový okamžik v historii pizzy. Italský král Umberto I. a královna Margherita navštívili Neapol, kde jim místní pekař Raffaele Esposito připravil speciální pizzu na jejich počest. Na této pizze použil rajčata, mozzarellu a bazalku – ingredience, které reprezentovaly barvy italské vlajky. Královna Margherita byla pokrmem nadšená, a tak vznikla slavná pizza Margherita.

Pizza dobývá svět

Pizza zůstávala po dlouhou dobu lokálním jídlem oblíbeným zejména v Neapoli a jejím okolí. Ke globálnímu rozmachu došlo až s masovou emigrací Italů do Spojených států na konci 19. a začátku 20. století. První pizzerie v USA, Lombardi’s, byla otevřena v New Yorku v roce 1905. Italští přistěhovalci zavedli pizzu jako součást své tradiční kuchyně, a Američané ji rychle přijali za svou.

V polovině 20. století, po druhé světové válce, když američtí vojáci přivezli domů vzpomínky na pizzu, kterou ochutnali v Itálii, začala pizza získávat na oblibě. S rozvojem pizzerií, řetězců rychlého občerstvení a moderního distribučního systému se pizza rozšířila po celém světě. Zároveň vznikaly různé regionální varianty, od tenké newyorské pizzy po hutnější chicagskou pizzu zvanou „deep dish.“

Pestrá škála variací

Jak se pizza rozšířila do různých částí světa, začaly vznikat nové varianty a příchutě. Každý region si do pizzy přidal něco svého, což vedlo k nespočtu druhů, které dnes můžeme ochutnat. V USA je populární pizza s různými druhy masa, sýry a zeleninou. V Japonsku jsou oblíbené příchutě jako mořské plody nebo majonéza, zatímco v Brazílii si lidé užívají pizzu s exotickými druhy ovoce.

Tradiční neapolská pizza si však uchovala své místo v srdcích gurmánů. V roce 2017 byla dokonce neapolská pizza zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO, čímž se potvrdil její význam pro světovou kulinární tradici.

Pizza je jídlo s dlouhou a bohatou historií, která překračuje hranice kontinentů a kultur. Od jednoduchých chlebových placek starověkého světa přes inovativní recepty neapolských kuchařů až po dnešní globální fenomén, pizza zůstává symbolem jídla, které spojuje lidi. Každá pizza, ať už tradiční Margherita nebo extravagantní moderní varianta, nese v sobě příběh bohatý na kulturu, historii a chuť.

Nejlepší pizzerie světa v roce 2024: Kde najdete tu nejchutnější pizzu?

1. Una Pizza Napoletana – New York City, USA

Tato pizzerie v Dolním East Side na Manhattanu je už třetí rok za sebou označována za nejlepší pizzerii světa. Je známá pro své jednoduché, ale kvalitní ingredience a tradiční pizzy, jako je Marinara nebo Margherita. Majitel Anthony Mangieri používá přírodní kvásek a pizzu peče v peci na dřevo​.

2. Diego Vitagliano Pizzeria – Neapol, Itálie

Tato neapolská pizzerie se dělí o druhé místo v celosvětovém žebříčku. Nabízí autentické neapolské pizzy, které respektují tradiční receptury, a je považována za vrchol neapolského stylu​.

3. The Pizza Bar on 38th – Tokio, Japonsko

Jedna z nejlepších pizzerií mimo Itálii, nacházející se v Tokiu. The Pizza Bar kombinuje japonskou preciznost s italskou tradicí a nabízí výjimečné pizzy pečené v dřevěné peci​.

4. Tony’s Pizza Napoletana – San Francisco, USA

Tony’s Pizza Napoletana je známá díky kombinaci tradičního neapolského stylu s moderními prvky. Majitel Tony Gemignani je několikanásobný mistr světa v pečení pizzy a jeho restaurace se pyšní velkou oblibou nejen v USA​.

5. Pizzeria Beddia – Philadelphia, USA

Tato pizzerie je v USA velmi populární díky majiteli Joe Beddiovi, který staví na jednoduchých a kvalitních surovinách, čímž přináší autentický zážitek z italské pizzy​.

You may also like...

Translate »
Sdílej HBhistory