Záhada 21 gramů – Proč se říká, že duše váží právě tolik?

Historie lidské víry v duši sahá až do dávné minulosti, ale představa, že má hmotnou váhu, je relativně moderní. Myšlenka, že duše váží 21 gramů, se odvozuje z jednoho kontroverzního experimentu, který provedl americký lékař Duncan MacDougall v roce 1907. Tento experiment je dnes často citován, i když jeho vědecká hodnota je zpochybňována. Pojďme se podívat na to, jak k této hypotéze MacDougall došel, a proč je tak fascinující.

Duncan MacDougall a jeho experiment

Dr. Duncan MacDougall byl lékařem z Massachusetts, který věřil, že lidská duše je hmotná entita. Rozhodl se provést experimenty, aby to prokázal. V roce 1907 publikoval výsledky svých pokusů v odborném časopise American Medicine.

MacDougallova metoda byla poměrně jednoduchá, i když z dnešního pohledu zní spíše bizarně. Přesvědčil šest umírajících pacientů, aby strávili své poslední chvíle na speciálně upravené posteli, která byla vybavena citlivými váhami. Cílem bylo zjistit, zda dojde ke změně hmotnosti těla v okamžiku smrti, což by podle MacDougalla mohlo ukázat, že duše opouští tělo.

Výsledky a závěr

Podle MacDougallových měření se hmotnost těla po smrti skutečně změnila. Tvrdil, že po smrti každého pacienta došlo k úbytku přibližně 21 gramů. Na základě toho došel k závěru, že tato změna hmotnosti odpovídá odchodu duše z těla. Jeden z jeho pacientů ztratil přesně 21,3 gramu, což posílilo jeho přesvědčení, že duše má fyzickou hmotnost.

Tento závěr se stal základem populární představy, že duše váží 21 gramů. MacDougall dokonce zkoušel stejný experiment na psech, ale žádnou změnu hmotnosti nepozoroval, což ho vedlo k přesvědčení, že psi duši nemají.

Kritika a vědecké pochybnosti

Ačkoli MacDougallův experiment vzbudil značný zájem veřejnosti, vědecká komunita byla skeptická. Existuje několik důvodů, proč tento experiment není považován za vědecky průkazný:

  1. Malý vzorek: MacDougall použil pouze šest pacientů, což je extrémně malý vzorek pro seriózní vědecké závěry. Tak malý počet případů může vést k náhodným výsledkům.
  2. Technologická omezení: Vážicí zařízení z počátku 20. století nebyla dostatečně přesná a citlivá na zaznamenání tak malých změn hmotnosti. Navíc pacienti byli těžce nemocní a umírali v různých podmínkách, což mohlo vést k nepřesnostem v měření.
  3. Alternativní vysvětlení: Ztráta hmotnosti po smrti může mít různá fyziologická vysvětlení, například únik plynů z plic nebo tělesných tekutin, nikoli nutně odchod duše.
  4. Opakovatelnost experimentu: MacDougallovy pokusy nebyly nikdy nezávisle zopakovány s podobnými výsledky. Replikovatelnost je základním principem vědeckého bádání, a pokud nelze výsledky experimentu opakovat, jsou považovány za neplatné.

Odkaz MacDougallova experimentu

Navzdory vědecké kritice se myšlenka, že duše váží 21 gramů, stala součástí populární kultury. Tuto představu popularizoval například i film „21 gramů“ z roku 2003, který pracuje s konceptem, že lidská duše má tuto váhu. Ačkoli nemáme vědecké důkazy o hmotnosti duše, představa, že něco z nás přetrvává po smrti, je pro mnohé lidi uklidňující.

MacDougallův experiment poukazuje na touhu lidí najít důkaz o existenci duše, ať už vědecký či duchovní. Věda zatím na tuto otázku nemá odpověď. Místo toho se zaměřuje na jiné aspekty lidské existence, jako je vědomí a mozek, aby lépe porozuměla tomu, co nás činí tím, kým jsme.

I když dnes víme, že MacDougallovy experimenty nejsou vědecky přesvědčivé, myšlenka, že duše má hmotnou váhu, zůstává v lidské kultuře zakořeněná. Fascinace touto představou přetrvává a připomíná nám, jak silná je lidská touha porozumět tajemstvím života a smrti. Možná že nikdy nebudeme schopni přesně určit, co se s duší děje po smrti, ale otázka 21 gramů nám připomíná, jakou váhu přikládáme samotnému pojmu duše.

You may also like...

Translate »
Sdílej HBhistory