Temná strana Vánoc – Vánoční démoni, kterými se straší děti

Když se řekne Vánoce, většina z nás si představí sváteční pohodu, rodinná setkání, dárky pod stromečkem a samozřejmě laskavého a usměvavého Santa Clause nebo Ježíška. Ne všude však vánoční tradice vyzařují jen radost a lásku. V některých koutech světa jsou Vánoce také časem, kdy se děti setkávají s temnými, strašidelnými postavami. Tyto postavy, často označované jako vánoční démoni, mají za úkol připomínat neposlušným dětem, že ne všechno během Vánoc je pouze o sladkostech a dárcích. V tomto článku se podíváme na nejznámější vánoční démony a jejich příběhy.


1. Krampus (Rakousko, Německo a Alpy)

Krampus je jedním z nejznámějších vánočních démonů, který je původem z alpského folklóru. Tento děsivý tvor s dlouhými rohy, chlupatým tělem a strašidelným obličejem doprovází svatého Mikuláše na jeho cestách v předvečer svátku svatého Mikuláše (6. prosince). Zatímco Mikuláš odměňuje hodné děti sladkostmi a dárky, Krampus má za úkol trestat zlobivé děti. V některých verzích příběhu je Krampus vybaven řetězy a bičem, kterým může děti potrestat, zatímco v jiných případech si ty nejvíce zlobivé děti odnese do pekla.


2. Frau Perchta (Rakousko a Německo)

Další z alpských postav, která straší děti během svátků, je Frau Perchta. Je známá jako „Berchtold“ ve švýcarském a bavorském folklóru. Frau Perchta je čarodějnice, která podle tradice během dvanácti svatých nocí (od Vánoc do svátku Tří králů) navštěvuje domovy a kontroluje, zda byly splněny všechny domácí práce, zejména spřádání lnu. Pokud zjistí, že domácnost byla líná nebo zanedbaná, může děti nebo členy rodiny ztrestat rozřezáním jejich břich a naplněním slámou a kameny. Hodné děti a rodiny, které dodržují pravidla, jsou odměněny.


3. Gryla a Yule Lads (Island)

Islandská tradice má vlastní skupinu strašidelných vánočních postav, včetně obří čarodějnice Gryly a jejích 13 dětí, známých jako Yule Lads. Gryla je popisována jako hrozná obryně, která se živí neposlušnými dětmi. Během Vánoc sestupuje z hor a hledá děti, které se nechovaly dobře, aby je unesla a snědla. Její děti, Yule Lads, jsou méně děsiví, ale stále hroziví. Každý z nich má specifický trik nebo způsob, jak obtěžovat domácnosti – například jeden z nich krade hrnce s jídlem, jiný krade svíčky, a další se schovává a plácá děti.


4. Belsnickel (Německo, Pensylvánie)

Belsnickel je další postava z německého folklóru, která se přenesla do některých částí Spojených států, zejména do Pensylvánie díky německým osadníkům. Belsnickel je často popisován jako ošuntělý muž oblečený do špinavých hadrů s dlouhým bičem, který přichází k domům o Vánocích. Hodné děti odmění dárky a sladkostmi, ale zlobivé děti mohou očekávat, že dostanou výprask bičem.


5. Père Fouettard (Francie a Belgie)

Ve Francii a Belgii doprovází svatého Mikuláše postava zvaná Père Fouettard, což v překladu znamená „Otec bič“. Tato temná postava má za úkol trestat zlobivé děti, zatímco Mikuláš odměňuje ty hodné. Père Fouettard je často zobrazován jako muž s černým plnovousem, oblečený v černém, a nese bič nebo prut, kterým děti trestá. Příběh o jeho původu je poměrně děsivý: původně byl řezníkem, který zabil tři děti, než ho svatý Mikuláš přinutil k pokání tím, že se stal jeho pomocníkem.


6. Mari Lwyd (Wales)

I když není zrovna démonem, Mari Lwyd je waleská postava, která má v sobě určitý strašidelný prvek. Je to postava, která je symbolizována koňskou lebkou nesenou na tyči, kterou někdo drží pod pláštěm. Tento „duch Vánoc“ chodí po vesnicích a zpívá písně u dveří, zatímco se s domácnostmi účastní slovních duelů v podobě veršů. Mari Lwyd není tak děsivá jako Krampus nebo Gryla, ale její podoba a tradice mohou na děti působit poměrně strašidelně.


7. Hans Trapp (Alsasko a Německo)

Hans Trapp je další vánoční postava z Alsaska a některých částí Německa. Byl to údajně bohatý a zlý muž, který se zaprodal ďáblu a po smrti se vrátil jako strašidelný přízrak. V období Vánoc se objevuje v podobě strašáka a unáší neposlušné děti do lesa, kde je může sníst. Tento příběh byl vytvořen jako varování pro děti, aby se chovaly dobře.


8. Zwarte Piet (Nizozemsko)

I když je Zwarte Piet spíše kontroverzní postavou než démonem, stále stojí za zmínku. Je to pomocník svatého Mikuláše, který nosí dary dětem v Nizozemsku. V minulosti byl Zwarte Piet vykreslován jako černoch s děsivou maskou a krutým chováním. Podle tradice děti, které byly zlobivé, byly odneseny do Španělska v pytli, který Zwarte Piet nesl.

9. Knecht Ruprecht (Německo)

Knecht Ruprecht je další temný pomocník svatého Mikuláše, který se objevuje v německém folklóru. Tento starý muž, oblečený do černého kabátu s kapucí, nosí u sebe velký pytel a často i pruty, kterými trestá neposlušné děti. Zatímco Mikuláš odměňuje ty hodné, Ruprecht může dětem, které se chovaly špatně, dát uhlí, kameny nebo je dokonce zbít prutem. Legenda říká, že v některých případech si Ruprecht vezme děti, které jsou opravdu zlobivé, a odnese je pryč ve svém pytli.


10. La Befana (Itálie)

I když La Befana není striktně démonickou postavou, její role v italských vánočních tradicích může mít temné podtóny. Podle legendy je to stará čarodějnice, která létá na svém koštěti během noci před svátkem Tří králů (Epifanie) a přináší dětem dárky. Hodným dětem nechává sladkosti a dárky, ale ty zlobivé dostávají uhlí. I když je La Befana často vnímána pozitivně, její podoba a chování mohou v některých případech působit na děti zastrašujícím dojmem.


11. Tomte/Nisse (Skandinávie)

Tomte nebo Nisse je malý skřítek z norské a švédské vánoční tradice, který je spojen s ochranou domácností a farmářských stavení. Ačkoliv je často zobrazován jako roztomilý a laskavý, může se rychle proměnit ve strašidelnou postavu, pokud není respektován. Tradice říká, že pokud mu domácnost nezajistí misku kaše na Štědrý večer, může se rozzlobit a způsobit neštěstí, krádeže nebo dokonce smrt hospodářských zvířat. Nisse může být drobným ochráncem, ale rozhodně není postava, kterou by někdo chtěl naštvat.


12. Jólakötturinn (Island)

V islandské tradici není jen Gryla a její děti Yule Lads, ale také Jólakötturinn – děsivý vánoční kocour. Tento obří kočičí démon slídí po Islandu během vánočního období a trestá ty, kteří si nezasloužili nové oblečení na Vánoce. Podle legendy ti, kteří si přes rok nepořídili nové oblečení, riskují, že je Jólakötturinn sežere. Tento vánoční kocour má tak funkci nejen trestajícího démona, ale i motivátora k tomu, aby lidé byli pracovití a zasloužili si své dary.


13. The Tio de Nadal (Katalánsko, Španělsko)

Tio de Nadal, také známý jako „Caga Tió“, je zvláštní vánoční postava z Katalánska. I když nevypadá jako démon, tradice spojená s touto dřevěnou kládou má jistý bizarní prvek. Tio de Nadal je dřevěná kláda s obličejem, která je během vánočního období „krmena“ různými drobnými dárky. Na Štědrý den se děti účastní rituálu, kdy kládu bijí holemi, aby „vykakala“ dárky. I když se nejedná o postavu, která by strašila děti, symbolika může být trochu znepokojivá.


14. Lussi (Skandinávie)

Lussi je temná bytost ze skandinávské tradice, která se objevuje během období kolem svátku svaté Lucie (13. prosince). Tato zlá žena létá na střeše na koni a dává si pozor na zlobivé děti, které se neřídí pravidly. Děti, které nejsou v posteli včas, mohou být Lussi potrestány nebo uneseny. Lussi také trestá ty, kteří neukončili své práce na farmě před svátkem svaté Lucie. I když je Lussi méně známá než jiné vánoční postavy, její hrozba je v některých regionech stále silně zakořeněná.


15. Schmutzli (Švýcarsko)

Schmutzli je švýcarská varianta postavy, která doprovází svatého Mikuláše během jeho vánočních cest. Schmutzli, což znamená „špinavý“, je oblečen v černém hábitu a nese pytel a prut. Stejně jako Krampus nebo Knecht Ruprecht, má Schmutzli za úkol trestat zlobivé děti a v některých příbězích si je může dokonce odnést ve svém pytli. Hodné děti odměňuje Mikuláš, ale pokud se někdo choval špatně, Schmutzli může být připraven udělit trest.

16. Zwarte Klauwe (Belgie)

Zwarte Klauwe, známý také jako „Černý dráp“, je postava z belgického folklóru. Tato temná bytost, která nosí černý plášť a často má drápy místo rukou, je poslem Mikuláše, který přichází, aby strašil zlobivé děti. Zatímco Mikuláš přináší dárky a sladkosti těm hodným, Zwarte Klauwe má za úkol unést zlobivé děti do temnoty a potrestat je za jejich špatné chování. Tento démonický společník ztělesňuje strach a trest, a jeho pověst slouží k tomu, aby si děti během svátků dávaly pozor na své chování.


17. Olentzero (Baskicko, Španělsko)

Olentzero je původně pohanská postava z baskického folklóru, která má dvojí charakter – na jedné straně je znám jako nositel vánočních dárků, ale na druhé straně může představovat postavu se zlověstnými vlastnostmi. Představuje posledního přeživšího z rodu obrů, který byl původně dřevorubcem. Zatímco v moderních interpretacích rozdává dárky hodným dětem, v dřívějších verzích příběhů mohl mít hrozivější stránku a děsit děti, které se neprojevily správně.


18. The Kallikantzaroi (Řecko)

Kallikantzaroi jsou zlomyslní démoni z řecké vánoční tradice, kteří se vyskytují během svatých nocí od Vánoc do Tří králů (6. ledna). Tito malí, chlupatí tvorové žijí pod zemí a věří se, že vylezou na povrch během zimního slunovratu, aby obtěžovali lidi. Jsou známí tím, že se vloupávají do domů a ničí vše, co jim přijde do cesty, a obzvláště se zaměřují na děti, které neposlouchají své rodiče. Kallikantzaroi představují chaos a zlobu, a jejich přítomnost má připomínat potřebu pořádku a kázně.


19. Straggele (Tyrolsko, Rakousko)

Straggele je postava z tirolského folklóru, která se objevuje během vánočního období, zejména kolem svátku Tří králů. Tato strašidelná bytost, obvykle zobrazovaná jako čarodějnice nebo démon, trestá ty, kteří se chovali nepořádně nebo kteří během Vánoc nesplnili své povinnosti. Její hrozivé vystupování a schopnost způsobit neštěstí činí z Straggele důležitou postavu v rámci místních vánočních zvyků, které kombinují tradiční víru s varováním před nečinností a leností.


20. Bába Marta (Bulharsko)

Bába Marta je tradiční bulharská postava spojená s příchodem jara, ale v některých oblastech Bulharska se její působení protíná i s vánočními tradicemi. Je to stará žena, která je velmi náladová a nevypočitatelná – pokud je špatné počasí, může za to Bába Marta, která se zlobí. V některých regionech je děti během zimních svátků varovány, že pokud nebudou hodné, Bába Marta je potrestá mrazivým počasím a neštěstím.


21. Grýlur (Finsko)

Ve finské tradici existuje legenda o strašidelných obrech zvaných Grýlur, kteří se objevují v zimních měsících, zejména v období Vánoc. Tyto obryně jsou podobné islandské Grýle a mají rády neposlušné děti, které mohou unést a sníst. Grýlur se pohybují mezi lidmi nenápadně a hledají největší zlobivce, což má motivovat děti, aby se během zimy chovaly co nejlépe.


22. The Christmas Scarecrow (Portugalsko)

V portugalských lidových tradicích se objevuje postava známá jako Vánoční strašák. Tato postava se objevuje zejména v některých venkovských oblastech, kde je zobrazována jako starý, děsivý strašák, který střeží domovy během vánočního období. Dětem je často vyprávěn příběh o tom, jak Vánoční strašák trestá ty, kteří se neřídili pravidly a chovali se špatně. Tato postava je symbolem strašidelné kontroly a motivace k poslušnosti.


23. The Karachun (Rusko a Ukrajina)

Karachun je temný duch z východoevropských tradic, především v Rusku a na Ukrajině, který je spojován s nejdelšími a nejtemnějšími nocemi zimy. Karachun je považován za ducha smrti a chladu, který vládne nad zimním slunovratem a přináší neštěstí těm, kteří jsou během zimních svátků neposlušní. V některých příbězích unáší děti do podsvětí nebo je odsuzuje k věčnému bloudění ve sněhových bouřích. Karachun je postava, která připomíná křehkost života během dlouhých a mrazivých zim.

24. Mari Lwyd (Wales)

Mari Lwyd je stará waleská tradice, která se odehrává během zimního období, často mezi Vánoci a Novým rokem. I když tato postava není démonická v klasickém smyslu, její podoba může působit strašidelně. Mari Lwyd je kůň představovaný velkou lebkou koně, která je ozdobená a nesena na dřevěné tyči. Tento strašidelný kůň se účastní zpívání písní a putuje od domu k domu, kde vyzývá obyvatele k básnickému souboji. Pokud hostitelé prohrají, Mari Lwyd může symbolicky vstoupit do domu. I když není přímou hrozbou pro děti, její bizarní vzhled může působit děsivě.


25. Tonton Macoute (Haiti)

Tonton Macoute je postava z haitského folklóru, která má kořeny ve voodoo tradicích a bývá spojována s obdobím Vánoc a strašením dětí. Je to temná postava, která je vnímána jako démonický sběrač dětí. Podle příběhů unáší zlobivé děti a dává je do pytle, podobně jako Krampus nebo další evropské démonické postavy. Tonton Macoute je obávanou postavou, kterou rodiče využívají k tomu, aby děti udržely na správné cestě, zejména během svátků.


26. The Belsnickel (Německo a Pensylvánie, USA)

Belsnickel je německý folklórní démonický vánoční postava, která také zdomácněla v Pensylvánii, kam se dostala s německými přistěhovalci. Belsnickel je oblečen v otrhaném kabátu z kožešiny a nosí pytel s dárky, ale také prut, kterým může trestat neposlušné děti. Na rozdíl od svatého Mikuláše, který je čistě laskavou postavou, Belsnickel má za úkol nejen rozdávat dárky, ale i přísně posuzovat chování dětí. Tento vánoční postava je známá tím, že před Vánoci klepe na okna a zjišťuje, zda byly děti během roku hodné.


27. Perchta (Alpy)

Perchta je strašidelná postava z alpského regionu, především v Rakousku a Bavorsku. Podle starých tradic je to temná, čarodějnická postava, která navštěvuje domácnosti během dvanácti nocí po Vánocích (12 Days of Christmas). Perchta je známá tím, že kontroluje, zda lidé během svátků správně dodržovali tradice a zda děti poslouchaly své rodiče. Pokud někdo zlobí nebo neplní své povinnosti, Perchta ho potrestá, někdy i tak krutě, že rozřízne břicho a nahradí vnitřnosti slámou. Je to postava, která v sobě spojuje strašidelný aspekt s motivací ke správnému chování.


28. La Mère Fouettard (Francie)

Ve francouzském folklóru existuje postava La Mère Fouettard (v překladu „Matka Bič“), která je temným doprovodem svatého Mikuláše. Tato strašidelná žena se objevuje během Mikulášských oslav a trestá neposlušné děti bičem, zatímco hodným jsou odměny rozdány Mikulášem. Příběhy o Matce Bič se liší, ale v některých verzích se jedná o kanibalku, která unáší a jí děti, než je zachrání Mikuláš. Tato postava slouží k tomu, aby připomínala důležitost poslušnosti a správného chování.


29. Ded Moroz a Baba Yaga (Rusko)

V Rusku existuje slavná postava Ded Moroz, který je v podstatě ruskou verzí Santa Clause, avšak jeho doprovod, Baba Yaga, je mnohem strašidelnější. Baba Yaga je čarodějnice z ruských lidových příběhů, která žije v lese v chatrči na kuřích nohách. Podle některých vánočních tradic Baba Yaga sleduje chování dětí během roku a může unést nebo potrestat ty, kteří byli neposlušní. Její přítomnost v ruském folklóru během zimních svátků přidává temný a děsivý rozměr jinak radostnému období.


30. Grýla a její děti Yule Lads (Island)

Ačkoliv jsme již zmiňovali Grýlu, její děsivá rodina si zaslouží další zmínku. Kromě Grýly má tato islandská obryně také několik dětí, známých jako Yule Lads. Tito malí démoni se objevují jeden po druhém v průběhu třinácti dní před Vánocemi a každý z nich má svou specifickou zlou vlastnost – například kradou jídlo, dělají hluk nebo špehují lidi. Zatímco moderní tradice se kolem nich zjemnila, původní příběhy Yule Lads byly mnohem temnější, což dělá z této rodiny jedny z nejstrašidelnějších postav islandských Vánoc.

1. Krampus (2015)

  • Postava: Krampus
  • Tento hororový film je založený na rakouském démonovi Krampusovi, který trestá neposlušné děti během Vánoc. Film sleduje rodinu, která se o svátcích setká s touto děsivou bytostí, když přestane věřit na Vánoce.

2. Saint (2010)

  • Postava: Sinterklaas a Zwarte Piet
  • Tento nizozemský horor je temnou verzí příběhu o svatém Mikuláši, kde Sinterklaas, místo toho, aby rozdával dárky, způsobuje chaos a smrt. Film je inspirován nizozemskými tradicemi a postavou Zwarte Piet.

3. Rare Exports: A Christmas Tale (2010)

  • Postava: Joulupukki (Finsko)
  • Tento finský film sleduje archeologickou expedici, která objeví dávného démona Joulupukkia, vánočního dědu, který je mnohem děsivější než Santa Claus. V příběhu je zobrazen jako hrozivá postava, která trestá zlobivé děti.

4. The Legend of the Christmas Witch (2018)

  • Postava: La Befana (Itálie)
  • Tento italský rodinný film kombinuje akci a komedii. Vypráví příběh La Befany, staré čarodějnice, která v noci před Třemi králi rozdává dětem dárky. V moderním světě však musí čelit nebezpečným nepřátelům.

5. Krampus: The Christmas Devil (2013)

  • Postava: Krampus
  • Další horor o Krampusovi, kde démonický vánoční duch unáší děti a trestá ty, kteří se neřídí tradicemi. Tento film je více zaměřený na Krampusovu temnou stránku a jeho schopnost unášet a trestat.

6. The Christmas Chronicles 2 (2020)

  • Postava: Belsnickel
  • Ve druhém díle této vánoční série se objevuje postava Belsnickela, který má v tomto příběhu podobu bývalého pomocníka Santa Clause, který se obrátil proti němu. Film kombinuje rodinnou atmosféru s vánoční magií a dobrodružstvím.

7. Troll (2022)

  • Postava: Grýla (Island)
  • Tento norský film se zaměřuje na obří stvoření, které připomíná islandskou Grýlu. I když není Grýla přímo zmíněna, inspirace legendami o obrech a přírodních silách je v příběhu patrná.

8. The Long, Long Trailer (1953)

  • Postava: Mari Lwyd (Wales)
  • I když v tomto filmu přímo nevystupuje Mari Lwyd, některé prvky waleských lidových tradic, včetně strašidelné atmosféry a ducha svátků, mohou připomínat tuto tradiční postavu.

9. Mother Krampus (2017)

  • Postava: La Mère Fouettard (Francie)
  • Tento hororový film je založen na francouzské legendě o La Mère Fouettard, která trestá neposlušné děti. Film sleduje příběh o sériových vraždách spojených s touto strašidelnou postavou během vánočního období.

10. Ded Moroz. Battle of Wizards (2016)

  • Postava: Ded Moroz (Rusko)
  • Tento ruský fantasy film představuje Ded Moroze jako hrdinu, který bojuje proti zlým silám. V příběhu nechybí ani jeho spojení s vánočními tradicemi a magie Vánoc.

11. The Black Peter (1964)

  • Postava: Zwarte Piet (Belgie/Nizozemsko)
  • Tento film je volně inspirován postavou Zwarte Pieta. Nizozemský příběh se odehrává kolem tradiční Mikulášské legendy a upozorňuje na temnější stránku vánočních oslav.

12. The Yule Cat (Short Film)

  • Postava: Jólakötturinn (Island)
  • Tento krátký animovaný film zobrazuje příběh o Jólakötturinnovi, islandském vánočním kocourovi, který sežere ty, kdo si nezaslouží nové oblečení na Vánoce. Je to krásná, ale strašidelná interpretace starého islandského mýtu.

13. Perchtenlaufen Documentary (Various Years)

  • Postava: Perchta (Rakousko, Německo)
  • I když není mnoho filmů věnováno výhradně Perchtě, každoroční festivaly Perchtenlaufen jsou často dokumentovány. Tento alpský rituál zahrnuje maskované postavy Perchten, které pochodují vesnicemi a symbolizují přechod mezi starým a novým rokem.

14. Baba Yaga (1973)

  • Postava: Baba Yaga (Rusko)
  • Tento italsko-francouzský hororový film čerpá inspiraci z ruské legendy o čarodějnici Baba Yaga, která žije v lese a má temné a magické schopnosti. I když se příběh nevztahuje přímo k Vánocům, Baba Yaga je v něm zobrazená jako silná a zlověstná postava.

15. The Kallikantzaroi (Short Film)

  • Postava: Kallikantzaroi (Řecko)
  • Tento krátký film zobrazuje malé zlomyslné démony Kallikantzaroi, kteří způsobují chaos během Vánoc. Jde o hravou interpretaci, která kombinuje humor a děsivé momenty.

You may also like...

Translate »
Sdílej HBhistory