Bitva u Issu (333 př. n. l.) – Klíčový střet mezi Alexandrem Velikým a Perskou říší

Bitva u Issu, která se odehrála v listopadu roku 333 př. n. l., patří k nejvýznamnějším střetům starověku. Tento konflikt se stal zlomovým okamžikem tažení Alexandra Velikého proti perské říši, vedené králem Dareiem III. Bitva u Issu nejen že ukázala Alexandrův vojenský génius, ale také výrazně změnila mocenskou rovnováhu ve Středomoří a na Blízkém východě.

Historický kontext

Na počátku 4. století př. n. l. byla Perská říše nejmocnějším státním útvarem světa, rozkládající se od Egypta a Malé Asie až po Indii. Makedonie, relativně malý stát na severu Řecka, se stala díky svému králi Filipovi II. významnou mocností. Po Filipově zavraždění v roce 336 př. n. l. nastoupil na trůn jeho syn Alexandr, který brzy projevil mimořádné vojenské a politické schopnosti.

Alexandr začal své tažení proti Perské říši v roce 334 př. n. l., kdy se jeho armáda přeplavila do Malé Asie. První velkou bitvu s Peršany svedl u řeky Gránikos, kde zvítězil, čímž si otevřel cestu do nitra Malé Asie. Po této bitvě následovalo několik menších střetů a městských obléhání, než se obě strany střetly u Issu.

Pozice a přípravy obou stran

Issus, místo kde se bitva odehrála, leží na úzkém pruhu země mezi pohořím a mořem, což výrazně ovlivnilo průběh bitvy. Alexandr se po překročení řeky Pinarus (dnes Payas) ocitl ve výhodné pozici, když zjistil, že perská armáda se nachází jižněji, než očekával.

Dareios III., král Persie, vedl mohutnou armádu, jejíž počet se odhaduje na 100 000 až 600 000 mužů, včetně těžké jízdy, pěchoty a elitní jednotky nesmrtelných. Alexandr naproti tomu vedl podstatně menší sílu, zhruba 40 000 mužů, z nichž většinu tvořili Makedonci a spojenecké řecké jednotky. Přestože byl v početní nevýhodě, Alexandr těžil z výhodné geografické pozice a své taktické geniality.

Průběh bitvy

Bitva začala útokem perské jízdy a lehké pěchoty na Alexandrův levý křídlo, kde velel makedonský generál Parmenion. Tato část makedonské armády měla za úkol zdržet Peršany a zabránit jim v obchvatu. Mezitím se Alexandr postavil do čela své elitní jízdy a hoplítů na pravém křídle, s cílem udeřit na perské centrum, kde se nacházel samotný Dareios III.

V rozhodujícím okamžiku bitvy se Alexandr soustředil na slabé místo perské linie a s vynikající rychlostí a přesností provedl útok na Dareia, což způsobilo paniku mezi perskými vojsky. Dareios, obávající se o svůj život, opustil bitevní pole na svém válečném voze, což vedlo k totálnímu rozpadu perské armády. Tisíce perských vojáků byly zabity nebo zajaty, zatímco zbytek se dal na útěk.

Následky a dopad

Bitva u Issu byla obrovským vítězstvím pro Alexandra Velikého. Perská říše utrpěla těžkou ztrátu, nejen v mužstvu, ale také v prestiži. Dareios III. ztratil svou důvěryhodnost a autoritu mezi svými poddanými, zatímco Alexandr získal značné množství kořisti, včetně Dareiovy rodiny, která byla zajata.

Po vítězství u Issu pokračoval Alexandr ve svém tažení na východ a postupně dobyl celé území Perské říše, čímž vytvořil jedno z největších impérií starověku. Bitva u Issu tak nejen ukázala Alexandrův vojenský talent, ale také zahájila konec perské dominance v regionu.

Bitva u Issu je jedním z nejdůležitějších vojenských střetů starověkého světa. Alexandr Veliký zde prokázal svou schopnost vést menší, ale disciplinovanou a dobře organizovanou armádu proti mnohem početnějšímu nepříteli. Jeho vítězství změnilo dějiny a připravilo cestu pro rozšíření řecko-makedonské kultury po celém tehdy známém světě. Bitva u Issu tak zůstává symbolem brilantní vojenské strategie a odvahy, která změnila směr lidských dějin.

You may also like...

Translate »
Sdílej HBhistory