Nazca Lines – Tajemství zanechané v poušti

Nazca Lines, neboli Nazcanské linie, patří mezi nejzáhadnější archeologické jevy na světě. Nacházejí se v poušti Nazca v jižním Peru a jsou považovány za jedno z nejvýznamnějších kulturních dědictví lidské civilizace. Tyto gigantické obrazce, které jsou viditelné pouze z výšky, fascinují vědce, archeology a milovníky záhad po celém světě již po desetiletí. V tomto článku se podíváme na historii, význam a teorie týkající se vzniku Nazca Lines.

Geografie a Historie

Nazca Lines se rozprostírají na ploše přibližně 450 km² v poušti Nazca, která leží asi 400 km jižně od Limy, hlavního města Peru. Tato oblast je extrémně suchá, s minimálními srážkami, což přispělo k zachování těchto starověkých obrazců. Linie jsou tvořeny jednoduchým procesem odstraňování vrchní vrstvy tmavých kamenů a odhalováním světlého písku pod nimi.

První zmínky o Nazca Lines pocházejí z dob španělské kolonizace, ale byly považovány za pouhé cesty nebo zavlažovací kanály. Teprve ve 20. století, po vzniku letectví, bylo možné linie vidět z výšky a začalo se o nich diskutovat jako o záhadném fenoménu. V roce 1927 si peruánský archeolog Toribio Mejía Xesspe všiml těchto linií při leteckém průzkumu a od té doby se o ně zajímá celá vědecká komunita.

Obrazce a Linie

Nazca Lines zahrnují několik stovek jednotlivých obrazců a linií. Nejznámější jsou tzv. geoglyfy, což jsou gigantické kresby zvířat, rostlin a geometrických tvarů. Mezi nejvýraznější patří:

  • Kolibřík (asi 93 metrů dlouhý)
  • Pavouk (asi 46 metrů dlouhý)
  • Opice (asi 93 metrů dlouhá)
  • Kondor (asi 135 metrů dlouhý)
  • Pes (asi 51 metrů dlouhý)
  • Astronaut (humanoidní postava, asi 30 metrů vysoká)

Kromě těchto zvířecích a humanoidních postav zahrnují Nazca Lines také mnoho přímých linií, trojúhelníků, spirál a dalších geometrických útvarů, které se rozprostírají na kilometry.

Teorie o Vzniku

Vznik Nazca Lines byl předmětem mnoha spekulací a teorií, které se snaží vysvětlit jejich účel a způsob vytvoření.

  1. Astronomická Teorie
    Jedna z nejstarších teorií předpokládá, že Nazca Lines sloužily jako obří astronomický kalendář. Některé linie a obrazce jsou údajně zarovnány podle určitých hvězd a souhvězdí, což by mohlo sloužit k určování zemědělských období.
  2. Kultovní a Náboženské Účely
    Podle této teorie mohly linie sloužit náboženským rituálům a obřadům, zaměřeným na božstva spojená s vodou a úrodou. Poušť Nazca je velmi suchá oblast, takže voda byla klíčovým zdrojem, a linie mohly být vytvořeny jako prosby bohům o déšť.
  3. Cesty nebo Pilgrimske Stezky
    Někteří vědci navrhují, že linie mohly sloužit jako cesty nebo stezky pro poutníky, kteří přicházeli k posvátným místům.
  4. Práce Mimozemšťanů
    Jedna z nejkontroverznějších teorií, kterou popularizoval švýcarský autor Erich von Däniken, tvrdí, že Nazca Lines byly vytvořeny mimozemšťany jako přistávací dráhy pro jejich kosmické lodě. Tato teorie však není vědecky podložena a je považována spíše za fikci.
  5. Hydrologická Teorie
    Novější teorie naznačuje, že některé linie mohly sloužit jako součást složitého zavlažovacího systému, který pomáhal v suché krajině přivádět vodu na pole.

Technika Vytváření

Nazca Lines byly vytvořeny relativně jednoduchou, ale velmi přesnou technikou. Nazcané odstranili vrchní vrstvu tmavých kamenů a odhalili světlý podkladový písek. Tento proces vyžadoval pečlivé plánování a přesné provedení. Překvapující je, že obrazce jsou téměř dokonale proporční a symetrické, což naznačuje, že tvůrci měli pokročilé znalosti geodézie.

Zachování a Ochrana

Nazca Lines jsou díky své izolované poloze v poušti relativně dobře zachovány. V roce 1994 byly zařazeny na seznam světového dědictví UNESCO. Přesto jsou tyto jedinečné památky ohroženy přirozenou erozí, změnou klimatu, ale i lidskou činností, jako je nelegální těžba a výstavba silnic.

Vláda Peru se snaží chránit tuto lokalitu, ale vzhledem k její rozloze a omezeným zdrojům je to obtížný úkol. Jedním z největších problémů je i vandalismus. V roce 2014 došlo k incidentu, kdy ekologičtí aktivisté poškodili část linií během protestu.

Nazca Lines zůstávají jedním z největších archeologických tajemství naší doby. Jejich skutečný účel a význam nám stále unikají, což jen přidává na jejich mystice. Ať už sloužily k náboženským rituálům, astronomickým pozorováním nebo měly jiný neznámý účel, představují fascinující důkaz o schopnostech a kultuře starověkých obyvatel Nazcy. Výzkum těchto linií stále pokračuje a možná jednoho dne odhalí jejich pravou podstatu. Do té doby budou Nazca Lines nadále vzbuzovat údiv a respekt k dávným civilizacím, které je vytvořily.

You may also like...

Translate »
Sdílej HBhistory